Sedikit info nak dikongsikan berkaitan laksam.
Laksam merupakan sejenis masakan yang diperbuat daripada tepung beras dan dimakan bersama kuah. Biasanya adunan cair tepung beras ini akan disalut pada tudung periuk dan dimasak. Apabila mengeras, ia akan digulung menjadi panjang dan sedia untuk dihidangkan. Semasa dihidang, ia boleh dipotong-potong agar mudah menyerap kuah laksam.
Kuah
- 300 gm isi ikan
- 150 ml santan pekat (tambah air jika perlu)
- 4 ulas bawang merah (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 batang serai (dikisar)
- Sedikit halia (dikisar)
- 2 kiub pati ayam
- Sedikit kacang panjang, tauge, kobis, daun selasih, sengkuang, timun dan daun salam (dihiris)
- Sedikit lada hitam
Laksam
- Minyak masak, garam & lada sulah 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung ubi
- 2-3 cawan air
- sedikit garam
No comments:
Post a Comment